torsdag 4 november 2010

En konstnär som verkligen berör

Hon heter Teresa Margolles, en mexikansk konstnär som vill uppmärksamma alla gäng relaterade mord kring Mexikos gator. Hon säger själv att hennes intentioner är goda, hennes ambition är att uppmärksamma det fruktansvärda våld som pågår och tystas ned kring Mexikos gator.Hon är utbildad i rättsmedicin och har därför tillgång till de flesta brottsplatser. I de flesta av hennes verk använder hon sig av bl.a. kroppsdelar från de döda, blod eller liksvepnings dukar. Genom att visa "riktiga"föremål/kroppsdelar vill hon ge en känsla av kroppens ömtålighet och förhoppningsvis kunna påverka uppfattningen kring våld och lyfta det ur skuggan och fram i ljuset.

Jag såg en film för ett tag sedan "Sin nombre" som handlar om gäng relaterat våld, precis det Teresa Margolles vill visa i sina verk. Fruktansvärt hemsk men absolut sevärd.

Sin nombre




Här är ett klipp från en utav Teresa´s utställningar




Smycket är köpt av knarklangarnas favorit juvelerare, Teresa har satt glassplitter från skjutningar kring knarkuppgörelser i smycket och personen som pryder det är den främsta knarkkungen. 


Hon var även med i senaste avsnittet av Kobra...tror att det är avsnitt 5, kolla in på svt.play

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar